Жіночий консорціум України - це об’єднання, засноване жіночими громадськими організаціями, для забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків та благополуччя дітей в Україні.

БІЛЬШЕ

Що таке громадський аудит якості соціальних послуг і чому він важливий

 Уже кілька місяців поспіль Жіночий консорціум України за підтримки ІРС-ЕСНО реалізує проєкт «Програма реагування Міжнародного комітету порятунку на надзвичайні ситуації в Україні». Що це таке і чому це важливо?

Згідно з законодавчим визначенням, громадський контроль — системна діяльність інститутів громадянського суспільства чи окремих громадян із метою вирішення суспільно значущих завдань, захисту й забезпечення прав і свобод людини, задоволення потреб та інтересів суспільства загалом, встановлення відповідності функціонування органів публічної влади вимогам законодавства у процесі їхньої соціальної взаємодії з громадськістю, що спрямована на забезпечення ефективності державно-громадських відносин.

На сьогодні інститути громадянського суспільства, зокрема ЖКУ, працюють у більшості суспільних сфер: у сфері захисту прав людини та громадянина, представлення інтересів різних груп громадян, надання соціальних та інших послуг, провадження благодійної та волонтерської діяльності, реалізації освітніх і культурних проєктів, захисту довкілля, проведення аналізу реалізації державної політики, моніторингу діяльності органів влади, провадження антикорупційної діяльності та інших.

Саме інститути громадянського суспільства гнучко реагують на зміну суспільних потреб унаслідок дії внутрішніх і зовнішніх чинників. Зокрема, починаючи з 2020 року, інститути громадянського суспільства роблять внесок у боротьбу з COVID-19 та його наслідками.

Протягом останніх років значна кількість громадських та благодійних організацій орієнтувала свою діяльність на вирішення проблемних питань військовослужбовців, ветеранів війни з числа учасників антитерористичної операції/операції об'єднаних сил та громадян, які постраждали внаслідок збройної агресії Російської Федерації. З початку широкомасштабного вторгнення РФ усі структури громадянського суспільства допомагають Україні та її громадянам долати наслідки війни: від гуманітарної підтримки населення до забезпечення армії.

Саме тому громадський аудит забезпечує реальну участь громадськості в підготовці та ухваленні владних рішень, а також є дієвою формою реалізації демократії і способом залучення інститутів громадянського суспільства чи окремих громадян до управління державними та суспільними справами з метою підвищення ефективності діяльності органів публічної влади. Простіше кажучи, громадський аудит визначає, які механізми в державі працюють, а які – ні, що насправді потрібно громадянам і як функції держави забезпечують ці потреби.

ДОВІДКОВО:

Правові засади громадського контролю передбачено у Конституції України, Постановах Кабінету Міністрів України: «Про заходи щодо подальшого забезпечення відкритості у діяльності органів виконавчої влади» (від 29.08.2002), «Про затвердження Порядку сприяння проведенню громадської експертизи діяльності органів виконавчої влади» (від 05.11.2008), «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики» (від 03.11. 2010); Указах Президента України: «Про додаткові заходи щодо забезпечення відкритості у діяльності органів державної влади» (від 01.08.2002), «Про першочергові заходи щодо забезпечення реалізації та гарантування конституційного права на звернення до органів державної влади та органів місцевого самоврядування» (від 07.02.2008), «Про ліквідацію деяких консультативно-дорадчих органів, утворених Президентом України» (від 28.04.2015); роз’ясненнях Міністерства юстиції України «Характеристика громадських формувань як інститутів громадянського суспільства» (від 24.01.2011) та «Взаємодія держави та інститутів громадянського суспільства» (від 03.02.2011); Національній Стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2021–2026, затвердженій Указом Президента України від 07.09.2021та ін.


Джерело: Жіночий консорціум України 01 лютого 2023


ТегиУкраїна,   допомога,   аудит,   громада

НАШІ ПРОЕКТИ

Альтернативний звіт про дотримання Україною положень Конвенції ООН про права дитини за період з 2011 по 2018 роки (від коаліції неурядових організацій)

Альтернативний звіт про реалізацію Україною положень Конвенції ООН про права дитини є результатом спільної роботи експертів громадського сектору в сфері захисту прав дитини. Документ містить актуальну інформацію про виконання Україною положень Конвенції ООН про права дитини за період, що пройшов з моменту отримання Україною рекомендацій Комітету ООН з прав дитини стосовно розгляду останнім зведеної третьої та четвертої державної доповіді (2011 рік) по 2018 рік включно.
 

Голоси дітей – проти насильства щодо дитини

Слова дітей з усього світу про попередження насильства щодо дитини відобразились на сторінках книги " Голоси дітей - проти насильства щодо дитини".
 

Альтернативна доповідь про впровадження Конвенції ООН про права дитини, підготовлена дітьми

 

Гуманітарна допомога в Сумській області родинам внутрішньо переміщених осіб

Сумщина – один із тих українських регіонів, що дуже потерпає від агресії РФ, чия армія обстрілює прикордоння регіону практично щодня. Як наслідок обстрілів – відсутність електрики, тобто світла і тепла, що особливо взимку є неабиякою проблемою, особливо для родин із дітьми. Саме тому Сумщина під пильною увагою нашої команди, бо попри все регіон ще й приймає внутрішніх переселенців.