Жіночий консорціум України - це об’єднання, засноване жіночими громадськими організаціями, для забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків та благополуччя дітей в Україні.

БІЛЬШЕ

Школярі та школярки долучилися до розробки альтернативного звіту до Лансаротського комітету

Чи задумуються батьки, які небезпеки чатують на їх дитину у соціальних мережах? Чи знають про ці небезпеки діти? Як просувати питання захисту дітей і які інституції мають долучатися до процесу?

Щоб дати відповіді на ці питання , ГО «Жіночий консорціум України» організував обговорення із дітьми загроз, які «чатують» на них в Інтернет просторі та методів протистояння таким загрозам. То ж 13-14 серпня цього року розпочала роботу група із 20 дітей з 12-ти регіонів України щодо аналізу наскільки безпечними чи небезпечними є інтернет ресурси, цільовою групою яких є діти.

На першій зустрічі діти говорили про те, що в сучасних умовах доступності інтернету постають все нові та нові небезпеки для дітей і на них вкрай важливо реагувати. Наприклад, діти мають бачити соціальну рекламу про гарячі лінії, небезпеку що є в Інтренет просторі (тобто у просторі яким вони користуються, Ютубі, при завантажуванні ігор, в соціальних мережах).

Діти говорили також про те, що на сайтах, на яких можуть виникати загрози для дітей (наприклад, ігрові сайти, які сприяють знайомству дітей з дорослими або сайти, на яких можливий тролінг дітей у мережі), мають бути передбачені інструменти, що сприятимуть створенню безпечних умов для дітей, які заходять на ці ресурси. Вони мають постійно інформувати про небезпеку та куди звернутися у випадку небезпеки. Ця інформація є важливою не лише для дітей, а й для їх батьків.

Навчання в школі щодо Інтернет безпеки має також змінитися. Діти більше використовують інтернет простір ніж дорослі, вони чутливіші до змін каналів комунікації та нових ризиків, то ж вчителі, які вчать дітей безпеці в Інтернеті, мають не просто вчити дітей на конкретних прикладах, а й оволодівати новими навичками – бути фасилітаторами дискусій про канали комунікації, про ризики з якими зустрічаються діти, і як тренери, допомагати опанувати навички безпечної поведінки.

Діти виділили три області, які є на їхню думку є найважливішими для того, щоб знизити рівень небезпек під час перебування дітей в інтернеті: попередження небезпек, інформування про небезпеки (освіта) та реагування (захист), а також розробили рекомендації, які є внеском у розв’язання проблеми сексуального насильства щодо дітей в веб-мережі.

Рекомендації які напрацювали діти, були подані до Лансаротського комітету та будуть розглядатися на найближчому засіданні комітету 7-9 листопада. Ознайомитися з рекомендацями, підготовленими групою дітей та Жіночим консорціумом України за підтримки Уряду Швеції, Save the Children International in Kosovo та BICE, можна нижче.
 

 

 


Довідка. Лансаротський комітет(Комітет Ради Європи з захисту дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства) розпочав свою діяльність 2011 року. Комітет ставить перед собою ді основні задачі: контроль за виконанням Лансаротської Конвенції(Конвенція Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства) державами-учасницями та полегшення збирання, аналізу та обміну інформацією, досвідом та належною практикою з метою розбудови їх потенціалу для попередження та боротьби з експлуатацією та сексуальним насильством над дітьми.


Джерело: Жіночий консорціум України 06 листопада 2018


Тегиправа дитини,   Конвенція про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального розбещення,   сексуальне насильство,   сексуальна експлуатація дітей,   рекомендації,   участь дітей,   лансаротський комітет

НАШІ ПРОЕКТИ

Гуманітарна допомога в Сумській області родинам внутрішньо переміщених осіб

Сумщина – один із тих українських регіонів, що дуже потерпає від агресії РФ, чия армія обстрілює прикордоння регіону практично щодня. Як наслідок обстрілів – відсутність електрики, тобто світла і тепла, що особливо взимку є неабиякою проблемою, особливо для родин із дітьми. Саме тому Сумщина під пильною увагою нашої команди, бо попри все регіон ще й приймає внутрішніх переселенців.
 

Альтернативний звіт про дотримання Україною положень Конвенції ООН про права дитини за період з 2011 по 2018 роки (від коаліції неурядових організацій)

Альтернативний звіт про реалізацію Україною положень Конвенції ООН про права дитини є результатом спільної роботи експертів громадського сектору в сфері захисту прав дитини. Документ містить актуальну інформацію про виконання Україною положень Конвенції ООН про права дитини за період, що пройшов з моменту отримання Україною рекомендацій Комітету ООН з прав дитини стосовно розгляду останнім зведеної третьої та четвертої державної доповіді (2011 рік) по 2018 рік включно.
 

Голоси дітей – проти насильства щодо дитини

Слова дітей з усього світу про попередження насильства щодо дитини відобразились на сторінках книги " Голоси дітей - проти насильства щодо дитини".
 

Альтернативна доповідь про впровадження Конвенції ООН про права дитини, підготовлена дітьми