Жіночий консорціум України - це об’єднання, засноване жіночими громадськими організаціями, для забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків та благополуччя дітей в Україні.

БІЛЬШЕ

Спортивна активність дітей потрібна для майбутнього здоров'я мозку

Вчені детально вивчили головний мозок учасників по знімках МРТ і пояснили, до яких позитивних змін призводять регулярні заняття спортом в дитинстві.

Японські дослідники виявили, що фізично активні діти мають вищі когнітивні здібності. Дослідження тривало понад 12 років. То, автори дослідження вкотре наголосили, що батькам варто подбати про те, аби їхні діти були залучені до занять спортом.

Як проводили дослідження

  • Щоб вивчити вплив від занять спортом на когнітивні функції в довгостроковій перспективі, вчені проаналізували дані 214 добровольців у віці від 26 до 69 років.
  • Про рівень фізичної активності в дитинстві учасники повідомляли за допомогою докладної анкети. Крім цього, вчені враховували рівень освіти учасників та їхніх батьків, кількість братів і сестер, а також активність людини в зрілому віці.
  • Функціональні і структурні зміни в головному мозку оцінювалися по знімках МРТ. Мозок розділили на 360 областей і для кожної з них були отримані функціональні і структурні параметри.
  • Когнітивні здібності перевіряли за спеціальним тестом.

Спорт в дитинстві забезпечить здоров'я в старості

Позитивний взаємозв'язок між фізичними вправами і когнітивними здібностями проявився в посиленні міжпівкульних зв'язків і більшій товщині кори головного мозку.

Кількість помилок в когнітивному тесті була нижче серед тих, що більш активно займався спортом в дитинстві.

Цікаво! Значного впливу спорту після 12 років на когнітивні здібності вчені не зафіксували. Ймовірно, це говорить про те, що для розвитку мозку ключовим періодом є дитинство.

Перспектива відкриття

Отримані результати знову підкреслюють важливість фізичної активності на початку життя.

Тепер вчені мають переконливі докази, що заняття спортом покращують не тільки мускулатуру і координацію дітей, а й безпосередньо впливають на пам'ять і пізнання в довгостроковій перспективі.


Джерело: 24 канал 23 червня 2021


Тегиправа дитини,   спорт,   захист прав дитини,   здоров’я дітей

НАШІ ПРОЕКТИ

Голоси дітей – проти насильства щодо дитини

Слова дітей з усього світу про попередження насильства щодо дитини відобразились на сторінках книги " Голоси дітей - проти насильства щодо дитини".
 

Альтернативний звіт про дотримання Україною положень Конвенції ООН про права дитини за період з 2011 по 2018 роки (від коаліції неурядових організацій)

Альтернативний звіт про реалізацію Україною положень Конвенції ООН про права дитини є результатом спільної роботи експертів громадського сектору в сфері захисту прав дитини. Документ містить актуальну інформацію про виконання Україною положень Конвенції ООН про права дитини за період, що пройшов з моменту отримання Україною рекомендацій Комітету ООН з прав дитини стосовно розгляду останнім зведеної третьої та четвертої державної доповіді (2011 рік) по 2018 рік включно.
 

Альтернативна доповідь про впровадження Конвенції ООН про права дитини, підготовлена дітьми

 

Гуманітарна допомога в Сумській області родинам внутрішньо переміщених осіб

Сумщина – один із тих українських регіонів, що дуже потерпає від агресії РФ, чия армія обстрілює прикордоння регіону практично щодня. Як наслідок обстрілів – відсутність електрики, тобто світла і тепла, що особливо взимку є неабиякою проблемою, особливо для родин із дітьми. Саме тому Сумщина під пильною увагою нашої команди, бо попри все регіон ще й приймає внутрішніх переселенців.