Жіночий консорціум України - це об’єднання, засноване жіночими громадськими організаціями, для забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків та благополуччя дітей в Україні.

БІЛЬШЕ

Підлітки та алкоголь: як батьки можуть вплинути на ситуацію?

Згідно з даними ЮНІСЕФ за 2018 рік, близько 62% підлітків до 17 років хоча б один раз вживали алкогольні напої. Що це: спроба довести свою дорослість, недогляд старших чи системна проблема?

Згадайте, коли дитина вперше запитала, що налито у вас у бокалі та чому в неї інший напій? Швидше за все, їй було 5-6 років. На думку психологів, саме в цьому віці в дітей з’являються перші запитання про алкоголь. Навіть якщо сім’я веде здоровий спосіб життя, спілкування дитини не обмежується стінами будинку. Тож якщо запитання прозвучало, потрібно відповідати. Краще не табуювати тему, кам’яніючи від незручності. Відповідь має бути простою та зрозумілою дитині, деталі варто відкласти на майбутнє.

Наступний важливий період – середня школа. Саме тут виникає найбільше труднощів, а підлітки намагаються правдами й неправдами перевірити світ на міцність. До того ж, дуже сильні стереотипи, наприклад, що краще пробувати алкоголь вдома, а не в підворітті. Дивно, але виявляється, що в нашій країні підлітки випивають алкогольні напої саме в домашніх умовах, а не на вулиці, у компанії.

Дані опитувань і спостережень також підтверджують, що часто батьки просять дітей «збігати в магазин» і, разом із хлібом і молоком, купити баночку пива. І, на жаль, продавці не завжди перевіряють документи в підлітків або ж ідуть назустріч «хазяйновитому» підліткові. Навіть за умов заборони на продаж алкоголю неповнолітнім і за наявності реальних штрафів.

То що ж робити, якщо ми хочемо убезпечити дітей від алкоголю?

Провідні педагоги та психологи дають такі рекомендації:

Батькам на замітку

У психології є поняття «мотивація переконання». На думку експертів, якщо тема алкоголю табуйована, вона автоматично викликає інтерес. Заборона завжди викликає цікавість. У цьому випадку завдання суспільства – забезпечити умови, за яких підліток не використовуватиме алкоголь як показник дорослості та фізично не зможе купити його в магазині.

Обов’язкова перевірка документів під час купівлі алкогольної продукції переслідує саме цю мету, а сім’я через прихильність і довірчі відносини передає дитині цінності, правила життя, вчить цінувати себе та дбати про здоров’я.

Найбільші виробники пива вже кілька років проводять у вересні спеціальну акцію із профілактики вживання алкоголю неповнолітніми. У рамках масштабної акції компанії Carlsberg Ukraine та AB InBev Efes Україна виходять у торгові точки, говорять із продавцями та покупцями про роль кожного у профілактиці продажу алкоголю підліткам. При цьому компанії не лише приділяють увагу контролю продажу, а й залучають найкращих психологів, допомагаючи батькам зберігати надійні зв’язки в сім’ї.

Наявність зв’язку формується на взаємоповазі та відкритому діалогу. Якщо вони є, підліток у складній ситуації швидше звернеться до сім’ї, а не до друзів чи сумнівних речовин. У 2018 році компанії запустили у Facebook проект «Чек-лист для батьків», у рамках якого провідні українські психологи розповідають, як побудувати довірчі відносини з підлітками та тим самим убезпечити їх від споживання алкоголю.


Джерело: znaj.ua 13 вересня 2019


Тегиправа дитини,   алкоголізм,   захист прав дитини

НАШІ ПРОЕКТИ

Альтернативна доповідь про впровадження Конвенції ООН про права дитини, підготовлена дітьми

 

Альтернативний звіт про дотримання Україною положень Конвенції ООН про права дитини за період з 2011 по 2018 роки (від коаліції неурядових організацій)

Альтернативний звіт про реалізацію Україною положень Конвенції ООН про права дитини є результатом спільної роботи експертів громадського сектору в сфері захисту прав дитини. Документ містить актуальну інформацію про виконання Україною положень Конвенції ООН про права дитини за період, що пройшов з моменту отримання Україною рекомендацій Комітету ООН з прав дитини стосовно розгляду останнім зведеної третьої та четвертої державної доповіді (2011 рік) по 2018 рік включно.
 

Голоси дітей – проти насильства щодо дитини

Слова дітей з усього світу про попередження насильства щодо дитини відобразились на сторінках книги " Голоси дітей - проти насильства щодо дитини".
 

Гуманітарна допомога в Сумській області родинам внутрішньо переміщених осіб

Сумщина – один із тих українських регіонів, що дуже потерпає від агресії РФ, чия армія обстрілює прикордоння регіону практично щодня. Як наслідок обстрілів – відсутність електрики, тобто світла і тепла, що особливо взимку є неабиякою проблемою, особливо для родин із дітьми. Саме тому Сумщина під пильною увагою нашої команди, бо попри все регіон ще й приймає внутрішніх переселенців.