Жіночий консорціум України - це об’єднання, засноване жіночими громадськими організаціями, для забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків та благополуччя дітей в Україні.

БІЛЬШЕ

До 2023 року в Україні має закінчитися переформатування дитячих будинків, – Станіслав Куценко

Зараз в нашій країні перебувають на обліку близько 70 тисяч дітей-сиріт, і при цьому тільки у 8% з них немає батьків. У решти 92% батьки були позбавлені прав на дітей з різних причин, серед яких, зокрема, алкоголізм і проблеми з законом.

Про це в студії телеканалу UATV розповів начальник Головного управління юстиції в місті Києві Станіслав Куценко.

“Таким чином, діти, часто маючи батьків, потрапляють в інтернати. Але, звичайно ж, інтернат – це не найкраще місце для розвитку дитини. І тому зараз є концепція, в якій пропонується пробувати повертати дітей в сім’ї – або до їхніх рідних, або до усиновителів”, – каже гість студії.

Як зазначала раніше в. о. обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун, з 2020 року в Україні вже не будуть приймати дітей до інтернатів. З 2020 по 2023 рік відбудеться переформатування дитячих будинків, і на їх основі почнуть працювати паліативно-реабілітаційні центри.

“Тобто, до 2023 року реформа повинна бути завершена, а в цей перехідний період буде відбуватися переформатування закладів. Система повинна кардинально змінитися. Людина не повинна постійно перебувати в інтернаті, ні дитина, ні доросла людина. Вона повинна перебувати в нормальному середовищі і при цьому отримувати психологічну і, якщо необхідно, медичну допомогу, щоб стати повноцінним членом суспільства”, – говорить Станіслав Куценко.

Зараз дуже важливо, щоб інститут усиновлення став більш популярний в Україні, підкреслює гість студії. Одним із кроків у цьому напрямку може стати стимулювання учасників цього процесу. Наприклад, можна створити такі умови, коли в допомозі усиновленню дітей будуть зацікавлені самі керівники дитячих будинків. Також потрібно стимулювати громадян брати дітей в свої сім’ї.

“Для сімей потрібно створити умови. Якщо ти всиновлюєш дитину, держава тобі, наприклад, дає житло в безстрокову оренду або до досягнення дитиною 18-річного віку, коли вона може піти “у вільне плавання”, піти вчитися, переїхати в гуртожиток і т. д. Я виступаю за те, щоб були саме такі мотиваційні моменти для того, щоб система запрацювала”, – розповів начальник Головного управління юстиції в Києві.


Джерело: uatv.ua 07 червня 2019


Тегидіти-сироти,   права дитини,   дитячі будинки,   реформа,   захист прав дитини

НАШІ ПРОЕКТИ

Гуманітарна допомога в Сумській області родинам внутрішньо переміщених осіб

Сумщина – один із тих українських регіонів, що дуже потерпає від агресії РФ, чия армія обстрілює прикордоння регіону практично щодня. Як наслідок обстрілів – відсутність електрики, тобто світла і тепла, що особливо взимку є неабиякою проблемою, особливо для родин із дітьми. Саме тому Сумщина під пильною увагою нашої команди, бо попри все регіон ще й приймає внутрішніх переселенців.
 

Альтернативний звіт про дотримання Україною положень Конвенції ООН про права дитини за період з 2011 по 2018 роки (від коаліції неурядових організацій)

Альтернативний звіт про реалізацію Україною положень Конвенції ООН про права дитини є результатом спільної роботи експертів громадського сектору в сфері захисту прав дитини. Документ містить актуальну інформацію про виконання Україною положень Конвенції ООН про права дитини за період, що пройшов з моменту отримання Україною рекомендацій Комітету ООН з прав дитини стосовно розгляду останнім зведеної третьої та четвертої державної доповіді (2011 рік) по 2018 рік включно.
 

Альтернативна доповідь про впровадження Конвенції ООН про права дитини, підготовлена дітьми

 

Голоси дітей – проти насильства щодо дитини

Слова дітей з усього світу про попередження насильства щодо дитини відобразились на сторінках книги " Голоси дітей - проти насильства щодо дитини".