Жіночий консорціум України - це об’єднання, засноване жіночими громадськими організаціями, для забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків та благополуччя дітей в Україні.

БІЛЬШЕ

Берлінська школа: як діти заробляють на свої освітні заклади

Є багато підходів до організації стосунків «діти – школа – батьки». Наприклад, німецькі школярі працюють, щоб заробити гроші на свій освітній заклад, а їхні батьки платять за підручники. EtCetera дізнавався, як фінансуються школи столиці Німеччини та яку участь беруть батьки та діти в шкільному житті.

БАТЬКІВСЬКІ ЗБОРИ. Управління з освіти Берліна рекомендує всім школам проводити впродовж навчального року батьківські збори принаймні 3-4 рази. Запрошення батьки зазвичай отримують електронною поштою за тиждень-два до проведення зборів. У ньому зазвичай вказані питання, які обговорюватимуть на зустрічі.

На класних зборах здебільшого батькам розповідають про методики викладання того чи іншого предмету, наповнення шкільної програми, розкладу, участі дітей у позашкільних заходах, гуртках та спортивних секціях.

На перших зборах з кожного класу обирають двох представників до шкільної асамблеї. Це такий собі батьківський комітет школи, її найвищий консультативний орган. Їх скликають не часто, наприклад, із питань шкільної програми, визначення критеріїв вступу до навчального закладу чи обсягу домашніх завдань.

Коли до школи приходить новий учитель, він презентує на шкільній асамблеї, як саме викладатиме свій предмет, які методики застосовуватиме, який у нього досвід.

ПРАВА БАТЬКІВ. Щоб відвідати урок своєї дитини, батькам достатньо поінформувати про це вчителя телефоном чи електронною поштою. Якщо вчитель помітив якісь зміни в навчанні дитини, її поведінці та спілкуванні з однокласниками, він має повідомити про це батьків та запросити їх до школи для бесіди. У складних випадках до такої бесіди долучається представник відомства, яке опікується правами дітей.

НА ЩО ЗДАЮТЬ ГРОШІ? Чим багатша федеральна земля, тим більше видатків йде на освіту. У Берліні, наприклад, до 2018 року батьки дітей з початкових класів платили 100 євро на рік за підручники. Тепер цю статтю розходів покриває берлінський бюджет. У планах – забезпечити безкоштовними підручниками і учнів середньої школи.

Ще батьки берлінських школярів платять за екскурсії, походи, подорожі, поїздки для дітей поза навчанням. За бажанням можуть зібрати кошти на букет вчительці наприкінці року. Це абсолютно добровільно.

А от вчителям збирати кошти категорично заборонено– це поза законом.

ЯК ПІДТРИМУЮТЬ ШКОЛУ. Майже кожна берлінська школа має Förderverein – фонд, створений колишніми випускниками. Стати спонсором може кожен. Зазвичай витрати йдуть на шкільні вечірки та ярмарки.

Є також шкільні компанії– невеликі підприємництва, засновані за ініціативи вчителів та учнів. Це може бути пасіка, мед із якої діти продають на різдвяних ярмарках, або кулінарні майстерні, де школярі печуть печиво на продаж. Більша частина заробленого йде на розвиток шкільного підприємства, а щось можна зарахувати у Förderverein.

Мета таких шкільних компаній– не заробіток, а соціальна складова. Вони навчають дітей основ професії та особливостей ведення бізнесу.


Джерело: etcetera.media 14 сiчня 2019


Тегиправа дитини,   гроші,   освіта,   ЄС,   захист прав дитини

НАШІ ПРОЕКТИ

Альтернативний звіт про дотримання Україною положень Конвенції ООН про права дитини за період з 2011 по 2018 роки (від коаліції неурядових організацій)

Альтернативний звіт про реалізацію Україною положень Конвенції ООН про права дитини є результатом спільної роботи експертів громадського сектору в сфері захисту прав дитини. Документ містить актуальну інформацію про виконання Україною положень Конвенції ООН про права дитини за період, що пройшов з моменту отримання Україною рекомендацій Комітету ООН з прав дитини стосовно розгляду останнім зведеної третьої та четвертої державної доповіді (2011 рік) по 2018 рік включно.
 

Голоси дітей – проти насильства щодо дитини

Слова дітей з усього світу про попередження насильства щодо дитини відобразились на сторінках книги " Голоси дітей - проти насильства щодо дитини".
 

Гуманітарна допомога в Сумській області родинам внутрішньо переміщених осіб

Сумщина – один із тих українських регіонів, що дуже потерпає від агресії РФ, чия армія обстрілює прикордоння регіону практично щодня. Як наслідок обстрілів – відсутність електрики, тобто світла і тепла, що особливо взимку є неабиякою проблемою, особливо для родин із дітьми. Саме тому Сумщина під пильною увагою нашої команди, бо попри все регіон ще й приймає внутрішніх переселенців.
 

Альтернативна доповідь про впровадження Конвенції ООН про права дитини, підготовлена дітьми