Жіночий консорціум України - це об’єднання, засноване жіночими громадськими організаціями, для забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків та благополуччя дітей в Україні.

БІЛЬШЕ

Гіперопіка та повна відсутність контролю: як знайти баланс у вихованні самостійності дитини

Сучасні діти дорослішають швидше, і заведено вважати, що до цього їх спонукає відкритий доступ до інформації в інтернеті. Однак, можливо, це лише ілюзія?

Експерти розповідають, що стрімкий розвиток технологій без сумніву пришвидшує безліч процесів, зокрема пізнання світу, але є і "зворотній бік медалі". Часто через високу зайнятість батьків діти залишаються сам на сам зі своїми проблемами, і хоча проводять більше часу на самоті, їм бракує справжньої самостійності, зокрема у відповідальному прийнятті рішень.

Комунікація та вибір професії

Соціальна педагогиня тернопільського осередку "Карітас" Ольга Аркуша розповідає, що діти часто звертаються до неї з прикрими твердженнями на кшталт:

  • "Мене не чують, не розуміють, зі мною не рахуються";
  • "Я не цікавий однокласникам та власним батькам";
  • "Я безталанний, у мої сили ніхто не вірить".

Дітям справді важливо чути, що у них вірять. Всі ми потребуємо спілкування, а для підлітків воно є особливо важливим. Гаджети, соцмережі та онлайн-ігри частково замінили живе спілкування, але потреба у ньому не зникла, – наполягає експертка.

Серед основних проблем в розвитку самостійності експерти називають брак якісної комунікації – діти часто не вміють себе презентувати, якісно висловити та аргументувати власну позицію, і стають "заручниками системи", де рішення приймають замість них.

Для прикладу, сучасна система освіти, на жаль, просто не передбачає комплексної профорієнтації, цей вибір – відповідальність дітей та їх батьків. За словами фахівців, діти часто відчувають значний тиск з боку батьків, вчителів та суспільства в цілому. Зокрема, у питаннях, що стосуються вибору майбутньої професії.

Однак для того, щоб зрозуміти "ким ти хочеш стати?", потрібно спершу дізнатися, ким ти є, що ти можеш, що вдається найкраще, і лише потім розглядати "пропозиції", а тоді зіставляти власні можливості і потреби на ринку праці.

Побутова самостійність дитини

Соціальний працівник та координатор програм для дітей і молоді у львівському осередку "Карітас" Сергій Майоров розповідає, що проблематичною є і гіперопіка.

На жаль, існують непоодинокі випадки, коли дітей навіть не допускають до кухні, адже там гострі ножі, побутова техніка та "небезпека на кожному кроці".

Через це дитина банально не вміє приготувати собі їжу і не знає елементарних правил безпеки під час користування побутовими приладами.

Спершу батьки переживають, що дитина мала і може поранитись, згодом – що це довго і складно, довірити їй самостійно нарізати овочі на салат. Згодом підлітки звикають, що все це роблять за них, - зазначає Сергій Майоров.

Позиція "не роби цього, бо я знаю краще", за словами експертів, ні до чого доброго вашу дитину не приведе.

Підлітковий вік – це бунт, від якого нікуди дітись, однак з часом життєвий досвід розставить все на свої місця. До того потрібно просто пережити цей період з мінімальними втратами для обох сторін, адже це період, під час якого розвиваються як діти, так і батьки.

Фінансова грамотність

Серед інших вмінь, які важливо здобути вчасно, на думку експертів, є фінансова грамотність. На жаль, підлітки банально не вміють розпоряджатись фінансами, не завжди розуміють, звідки беруться гроші та як їх можна заробити.

В підлітковому віці дітям справді потрібно здобувати незалежність, особливо від своїх батьків. Однак часто це веде до захоплення, до прикладу, ставками, азартними іграми, які обіцяють миттєві виграші, а на практиці можуть нести значну небезпеку. Діти ж просто не розуміють загрози і ризиків, – наполягає Сергій Майоров.

Як знайти баланс

Дорослішання та становлення самостійності – природній процес. Проте для того, щоб він був максимально гармонійним, експерти радять батькам максимально спілкуватись з дітьми, делегувати їм відповідальність та довіряти в питаннях, які звикли "брати на себе".

Батькам потрібно слухати про речі, які дітям дійсно цікаві, дозволяти їм аргументувати свою позицію, залучати малюків до створення сімейного бюджету та планів на майбутнє.

Порада! Залучайте дітей до створення щомісячного сімейного бюджету. Роздрукувати його допоможуть принтери Canon серії MegaTank, вміст чорнильниць яких дозволяє видрукувати до 12 тисяч чорно-білих та понад 7 тисяч сторінок у кольорі.

Необхідно пропонувати дітям принаймні інколи самостійно робити покупки, готувати їжу та вирішувати, яким чином має виглядати спільний відпочинок.

Обов'язково потрібно нагадувати, що вони талановиті, і завжди отримають необхідну любов та підтримку. Врахувавши всі ці аспекти, комунікація між вами та дитиною дасть чудові результати у вихованні самостійності малюка.


Джерело: 24 канал 07 червня 2021


Тегиправа дитини,   психологія,   виховання,   захист прав дитини

НАШІ ПРОЕКТИ

Альтернативний звіт про дотримання Україною положень Конвенції ООН про права дитини за період з 2011 по 2018 роки (від коаліції неурядових організацій)

Альтернативний звіт про реалізацію Україною положень Конвенції ООН про права дитини є результатом спільної роботи експертів громадського сектору в сфері захисту прав дитини. Документ містить актуальну інформацію про виконання Україною положень Конвенції ООН про права дитини за період, що пройшов з моменту отримання Україною рекомендацій Комітету ООН з прав дитини стосовно розгляду останнім зведеної третьої та четвертої державної доповіді (2011 рік) по 2018 рік включно.
 

Голоси дітей – проти насильства щодо дитини

Слова дітей з усього світу про попередження насильства щодо дитини відобразились на сторінках книги " Голоси дітей - проти насильства щодо дитини".
 

Гуманітарна допомога в Сумській області родинам внутрішньо переміщених осіб

Сумщина – один із тих українських регіонів, що дуже потерпає від агресії РФ, чия армія обстрілює прикордоння регіону практично щодня. Як наслідок обстрілів – відсутність електрики, тобто світла і тепла, що особливо взимку є неабиякою проблемою, особливо для родин із дітьми. Саме тому Сумщина під пильною увагою нашої команди, бо попри все регіон ще й приймає внутрішніх переселенців.
 

Альтернативна доповідь про впровадження Конвенції ООН про права дитини, підготовлена дітьми