Жіночий консорціум України - це об’єднання, засноване жіночими громадськими організаціями, для забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків та благополуччя дітей в Україні.

БІЛЬШЕ

Як допомогти дитині виправити почерк

Що робити із нерозбірливим почерком дитини? Порадами ділиться практична психологиня Лідія Курило.

Дитячі каракулі батьки і вчителі часто сприймають, як лінь або неуважність. Проте за письмо відповідають не руки, а голова. Для опанування письма важливий взаємозв’язок мислення з дрібною моторикою, здатність оброблювати інформацію у систему знаків. Проблеми з письмом пов’язані із порушенням роботи мозку, але батькам не варто панікувати, бо про справа не в паталогії.

Пояснюємо, як працює мозок людини. Ліва півкуля головного мозку, яка саме відповідає за навчання читання і письма та керує правою половиною тіла, зазвичай домінує. Тому у більшості людей ведучою є сама права рука. Є діти, які страждають дисграфією – частковим розладом процесу письма. Вона виникає через порушення нейронних зв’язків, що передають інформацію між півкулями мозку.

Виявити дисграфію у дітей не так складно: зверніть увагу на криві рядки, пропущені чи переплутані літери, неоднакові проміжки між словами. За допомогою слід звернутися до логопеда, дефектолога чи психолога.

Що можна зробити в домашніх умовах?

1. Розвивайте в дитині дрібну моторику рук. Виконуйте різноманітні вправи.

2. Навчіть дитину правильно сидіти за робочим столом, стежте за тим, як вона пише і з якою силою тисне на ручку. Якщо літери в зошиті ледь помітні, потрібно робити спеціальну гімнастику на зміцнення пальчиків. Якщо ж дитина занадто сильно тисне на ручку, робіть розслаблюваний масаж рук та плечового поясу.

3. Якщо малечі важко писати кульковою ручкою, запропонуйте їй певний час покористуватися олівцем, потім гелевою і чорнильною ручкою.

4. Якщо літери виходять за межі рядка, промалюйте лінію олівцем. Дитина звертатиме на неї увагу і намагатиметься писати у рядку.

5. Дітям, в яких виявили дисграфію, потрібно частіше тренуватися набирати текст на клавіатурі. Звертаючи увагу на підкреслені червоні слова, вона запам’ятовуватиме їх правильне написання, до того ж навчиться поводитися з клавіатурою та подолає комплекс неповноцінності через те, що не може швидко й гарно писати.

6. Дитина сидить прямо, голова злегка нахилена, ноги зігнуті під прямим кутом, підошви повністю на підлозі. Ліва рука (для праворуких) лежить на столі паралельно до його краю. Середина зошита спрямована до середини грудей, а сам зошит нахилений уліво. Ручка мусить лежати на верхній фаланзі середнього пальця, великий та вказівний мають її притримувати. Рука опирається на мізинець та ребро долоні. Середній і безіменний пальці – перпендикулярно до краю стола. Відстань від кінчика ручки до вказівного пальця – 1,5-2 сантиметри. Кисть правої руки рухається вільно, проте лікоть не відривається від столу.

Якщо ви помітили, що ваша дитина погано пише, у жодному разі не кричіть і не сваріться на неї. У багатьох відомих особистостей (Альберта Ейнштейна та Ганса Крістіана Андерсена) також були проблеми з письмом, але це не завадило їм стати геніями!

 


Джерело: ВСЕОСВІТА 13 вересня 2019


Тегиправа дитини,   захист прав дитини,   почерк

НАШІ ПРОЕКТИ

Голоси дітей – проти насильства щодо дитини

Слова дітей з усього світу про попередження насильства щодо дитини відобразились на сторінках книги " Голоси дітей - проти насильства щодо дитини".
 

Альтернативний звіт про дотримання Україною положень Конвенції ООН про права дитини за період з 2011 по 2018 роки (від коаліції неурядових організацій)

Альтернативний звіт про реалізацію Україною положень Конвенції ООН про права дитини є результатом спільної роботи експертів громадського сектору в сфері захисту прав дитини. Документ містить актуальну інформацію про виконання Україною положень Конвенції ООН про права дитини за період, що пройшов з моменту отримання Україною рекомендацій Комітету ООН з прав дитини стосовно розгляду останнім зведеної третьої та четвертої державної доповіді (2011 рік) по 2018 рік включно.
 

Альтернативна доповідь про впровадження Конвенції ООН про права дитини, підготовлена дітьми

 

Гуманітарна допомога в Сумській області родинам внутрішньо переміщених осіб

Сумщина – один із тих українських регіонів, що дуже потерпає від агресії РФ, чия армія обстрілює прикордоння регіону практично щодня. Як наслідок обстрілів – відсутність електрики, тобто світла і тепла, що особливо взимку є неабиякою проблемою, особливо для родин із дітьми. Саме тому Сумщина під пильною увагою нашої команди, бо попри все регіон ще й приймає внутрішніх переселенців.