Жіночий консорціум України - це об’єднання, засноване жіночими громадськими організаціями, для забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків та благополуччя дітей в Україні.

БІЛЬШЕ

Як боротися з гнівом підлітка та не зіпсувати стосунки: поради від психолога

Ви, напевно, очікували, що зіткнетеся з певною негативною поведінкою, коли ваша дитина стане підлітком. Проте з постійним гнівом, спалахами злості та ігноруванням впоратися важче, ніж ви думали? Психологи запевняють, що те, як ви боретеся із гнівом підлітка, може або зблизити вас обох, або ще більше відштовхнути.

Чому підлітки часто розлючені?

Підліткові роки наповнені тривогою, розчаруванням, страхом та іншими речами, які потрапляють у "вакуум" підлітка. Багато з них не знають, як обробити ці почуття, тому це може спалахувати як гнів, передає видання Good House.

Цікаво! 5 тривожних сигналів у поведінці підлітків, на які потрібно звертати увагу 5 тривожних сигналів у поведінці підлітків, на які потрібно звертати увагу

Частина гніву стосується і фізіології: "Гормональні зміни, які відбуваються в підлітковому віці, роблять підлітків більш мінливими і вразливішими", – каже доктор Бернар. Крім того, за словами лікаря, частина мозку, відповідальна за міркування, планування та прийняття рішень, ще не повністю розвинена у підлітків, тому їх емоції, як правило, переважають за раціональні думки.

Коли підлітки дорослішають, вони прагнуть більшої автономії та хочуть більше вкладатись у прийняття рішень. "Якщо ви постійно підказуєте підлітку, що йому робити, пропонуючи небажану пораду чи не слухаєте його, якщо він прийме рішення, з яким ви не згодні, це його може розлютити", – відповіла психологиня Мітч Абблетт.

Гнів – це нормальна реакція. За словами експертів, гнів – це природна людська емоція; це повідомлення про те, що ваша дитина відчуває загрозу. Це може стосуватися почуття болю, розчарування, безсилості або незадоволення почуттям безпеки.

Деякі способи, як боротися з гнівом підлітка

Якщо ваша дитина демонструє типові різновиди гніву підлітків, то існують способи мінімізувати це. Отже, як впоратися зі злістю підлітка?

Не кричіть

Так, важко не сваритися, коли підліток кричить або каже щось божевільне. "Але якщо ви відреагуєте, підвищивши голос, ви викличете ще більше гніву", – говорить доктор Бернард. Натомість, якщо ви знижуєте голос і говорите повільніше, ваш підліток може зробити те саме.

Зробіть паузу

Якщо ви занадто емоційні чи злі, зробіть паузу і вийдіть з кімнати. Скажіть: "Здається, ми занадто емоційні. Давай продовжимо це обговорення, коли заспокоїмося".

До теми! Як батькам порозумітися з підлітком: поради психолога Як батькам порозумітися з підлітком: поради психолога

Слухайте підлітка

Так, часто батьки можуть бути зайняті і не завжди встигати знати про всі негаразди дитини. Однак, фрази: "Це не так вже й серйозно", "Просто прийми це" тощо, змусять підлітка відчувати себе зневаженим та неважливим.

"Тому якнайбільше слухайте підлітка. Це не означає, що ви згодні з тим, що вона/він говорить, але це показує, що ви розумієте, що саме ця річ має значення для неї/нього", – каже Бернард.

Поставте межі гніву

Ваш підліток повинен знати, що не годиться кидати речі, лаятися чи проклинати інших, або бути фізично агресивним, коли він розгніваний. Одразу поставте певні межі та рамки, за які не можна виходити. В іншому випадку – придумайте якесь покарання.

Запропонуйте конструктивні варіанти

Багато підлітків розгнівані, бо не знають інших способів висловити почуття. Запропонуйте кілька порад: до прикладу, глибоке дихання, фізичні навантаження чи прослуховування музики можуть допомогти полегшити розчарування.

 


Джерело: 24 канал 11 лютого 2020


Тегипідлітки,   права дитини,   психологія,   захист прав дитини

НАШІ ПРОЕКТИ

Гуманітарна допомога в Сумській області родинам внутрішньо переміщених осіб

Сумщина – один із тих українських регіонів, що дуже потерпає від агресії РФ, чия армія обстрілює прикордоння регіону практично щодня. Як наслідок обстрілів – відсутність електрики, тобто світла і тепла, що особливо взимку є неабиякою проблемою, особливо для родин із дітьми. Саме тому Сумщина під пильною увагою нашої команди, бо попри все регіон ще й приймає внутрішніх переселенців.
 

Альтернативна доповідь про впровадження Конвенції ООН про права дитини, підготовлена дітьми

 

Голоси дітей – проти насильства щодо дитини

Слова дітей з усього світу про попередження насильства щодо дитини відобразились на сторінках книги " Голоси дітей - проти насильства щодо дитини".
 

Альтернативний звіт про дотримання Україною положень Конвенції ООН про права дитини за період з 2011 по 2018 роки (від коаліції неурядових організацій)

Альтернативний звіт про реалізацію Україною положень Конвенції ООН про права дитини є результатом спільної роботи експертів громадського сектору в сфері захисту прав дитини. Документ містить актуальну інформацію про виконання Україною положень Конвенції ООН про права дитини за період, що пройшов з моменту отримання Україною рекомендацій Комітету ООН з прав дитини стосовно розгляду останнім зведеної третьої та четвертої державної доповіді (2011 рік) по 2018 рік включно.