Жіночий консорціум України - це об’єднання, засноване жіночими громадськими організаціями, для забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків та благополуччя дітей в Україні.

БІЛЬШЕ

Секс-шантаж: досвід жертви і поради експертів

Ми впевнені, що з нами такого не станеться. Адже ми не знаменитості і не мільйонери — хіба звичайних людей шантажують інтимними фото?

Сама думка про це здається кумедною, поки не трапиться біда. Розповідаємо історію дівчини, яка зуміла відстояти свої права в суді, а також розбираємо, кого можуть шантажувати і як з цим боротися.

Історія Аліни

Далеко не завжди «секс-шантажист» — це безликий онлайн-маніяк, для якого жертви — лише спосіб наживи. Часто займаються шантажем колись близькі нам люди: колишні колеги, друзі або чоловіки. Загалом, ті, кому ми коли-то довіряли, передає UkrMedia.

Аліні (ім'я дівчини змінено) було 17 років, і у неї був хлопець, учень паралельного класу — абсолютно нормальна ситуація для тінейджера. Напевно, зустрічаючись з ним, Аліна і подумати не могла, чим обернеться їх розставання.

Після розриву хлопець Аліни зажадав, аби дівчина повернула йому всі подарунки. Аліна не заперечувала, але поставила умову: обмін має відбуватися у присутності третіх осіб, щоб пізніше він не зміг звинуватити її в крадіжці або здирство. Але юнак розголосу побоявся і замість того, щоб домовитися, вдався до шантажу.

У молодої людини були інтимні фото Аліни. Він виклав їх у шкільну групу «ВКонтакте», а потім з'явився до дівчини додому з кількома друзями, щоб поцікавитися, «як вона тепер відчуває себе».

Звичайно, Аліна була розгублена і пригнічена: почувала вона себе так само, як відчувала б себе будь-хто на її місці. Втім, розум вона не втратила і, порадившись з батьком, набрала 02. Наряд приїхав відразу, її відвезли у відділення, де Аліна написала заяву.

Мама Аліни також стала на бік дочки.

На мій подив, в поліції відреагували самим професійним чином: прийняли заяву, порушили кримінальну справу за статтею «Шантаж і розголошення особистої інформації», — розповідає вона. — Справу вели два співробітника, слідство тривало близько півроку, і жодного разу ніхто зі слідчих не намагався закрити його або засудити наші дії. Самі позитивні враження від роботи «органів», починаючи від інспектора дитячої кімнати і закінчуючи слідчими і працівниками школи.

Слідчі допитували однокласників, збирали свідчення. Поліції вдалося знайти свідка злочину: одна дівчинка бачила, як хлопець викладав фото в мережу.

Сім'я, друзі і класна керівниця також були на боці Аліни. Правда, суддя заявила, що у неї самої шістнадцятирічний син і вина, швидше за все, лежить на дівчині. «Втім, — каже мама Аліни, — я не здивувалася, я очікувала, що так будуть говорити всі». В результаті молодий чоловік потрапив під амністію, але отримав урок на все життя.

До речі, в ході процесу з'ясувалося, що рік тому шантажист вчинив так само з іншою дівчиною, але та побоялася сказати батькам і приховала все.

Мені було шкода його, — каже мама Аліни, — але залишити свою дитину без захисту я не могла. Вважаю, якщо б справу зам'яли або не довели до слідства, у неї залишилася б травма на все життя. Краще відкритий розгляд, ніж «замітання під килимок». Зі школи юнакові довелося піти, так як дочка продовжила вчитися там же, і ровесники були явно не на його боці. Мене вразило, наскільки сучасні підлітки вільніше і незалежніші, ніж я пам'ятаю зі свого дитинства. Вони не бояться дорослих, активно висловлюють свою думку і обговорюють проблеми, а не замовчують їх.

sextortion: сценарії

Зрада коханої людини — далеко не єдиний варіант секс-шантажу. Іноді ми можемо попастися на гачок незнайомої людини або шкідливого програмного забезпечення, яке сам зробить потрібні фотографії, скориставшись камерою на вашому комп'ютері.

В англійській мові для секс-шантажу є особливе слово — sextortion . Воно означає, що хтось, що отримав твої інтимні фото, погрожує оприлюднити їх, якщо ти не зробиш те, що він хоче.

Найпоширеніших шляхів отримання «первинного» матеріалу для секс-шантажу фактично три, — розповідає Марія Намєстникова, експерт з інтернет-контенту компанії «Лабораторія Касперського». — Це отримання знімків або відео особисто від користувача, отримання знімків з використанням шкідливих програм, які підключаються до веб-камери, або злом акаунтів хмарних сервісів, куди за замовчуванням зберігаються всі знімки зроблені смартфоном.

Роман по інтернету

На цю вудку найчастіше трапляються чоловіки, але і серед жінок зустрічаються довірливі. Сценарій простий: ти знайомишся в інтернеті з приємним молодим чоловіком. Він розумний, спокусливий, і, схоже, ти йому подобаєшся!

Ви переважно спілкуєтеся через веб-камеру: йому подобається говорити з тобою, дивлячись в очі, для нього це важливо. В одну із зустрічей він пропонує тобі трохи «побешкетувати». Ти не заперечуєш, і у вас зав'язується справжній «киберсекс»: ти знімаєш одяг, мастурбуєш на камеру, і очевидно, що все це приносить тобі задоволення.

Поки не відбувається ЦЕ. Молодий чоловік раптово перетворюється в монстра, і його слова «Я записав все на відео. Мені потрібні гроші. Вибач, це просто бізнес» ще довго будуть звучати в твоїй голові.

Зламані ящики

Або не тільки ящики. Цей пункт можна назвати «взломанное що завгодно», тому що наші дані всюди: в наших поштових скриньках, ящиках наших адресатів, в будь-якому хмарному сховищі, яким ми користувалися.

Прихована зйомка

Марк Цукерберг заклеює камеру свого ноутбука, побоюючись, що вірус може проникнути в його камеру і зробити фотографії або зняти відео. До нашого здивування, так чинить не тільки Цукерберг.

«26% користувачів заклеюють камери, і в цьому є сенс, — оскільки програми, здатні „підглядати“ через камеру дійсно існують. Важливо пам'ятати, що заклеювання камери не вбереже від витоку інформації, сказаної поблизу пристрою, адже при такому підключенні зловмисник не тільки бачить картинку, але і чує звук. Такі програми використовуються в тому числі для отримання знімків інтимного характеру для подальшого шантажу користувача. У цьому випадку використання антивірусної програми і заклеювання камери як додаткова перестраховка можуть вберегти вас».

Як убезпечити себе

На жаль, спосіб убезпечити себе від секс-шантажу всього один: не робити фото і не знімати відео, якими вас можна шантажувати. Ідея «домашнього порно» здається привабливою рівно до того моменту, поки ти не виявляєш в інтернеті ролик зі своєю участю.

Інтимні знімки, на жаль, можуть «втекти», навіть якщо ви їх нікому не відправляєте. — Відомо чимало випадків злому акаунтів знаменитостей, в результаті яких в мережу потрапляли пікантні фотографії. Якщо ж ви відправляєте комусь ці знімки, ризики зростають: тепер їх можуть вкрасти і з вашого аккаунта, і з аккаунта вашого адресата, або вони можуть бути поширені самим одержувачем. Рецепти, які розповідають про те, як «правильно» зробити сексуальний знімок і залишитися в безпеці, мають масу недоліків. Звичайно всі вони зводяться до того, щоб робити еротичні фотографії «без обличчя». Проте пізнати людину можна не тільки по обличчю, але і по татуюванню, родимок, шрамами, інтер'єру квартири.

Таким чином, головна порада для захисту від сексуального шантажу — не робити інтимних знімків і тим більше не відправляти їх нікому.

Що робити, якщо біда трапилася — поради юриста

«З точки зору закону, — пояснює адвокат — існують два варіанти вирішення проблеми: цивільно-правовий та кримінально-правовий».

Впливаємо на інтернет-ресурс

У першому випадку адвокат рекомендує впливати не на шантажиста, а на власників інтернет-ресурсів, які стали майданчиком для шантажу. Спершу варто написати сайту або соціальної мережі, де були розміщені інтим-фото або відео, пояснити ситуацію і видалити матеріали з сайту.

Можна також звернутися в суд з позовом про блокування (видалення, заморожування) цього сайту. Для закріплення доказів необхідно нотаріально завірити веб-сторінки — зараз цю послугу надають багато нотаріуси. На більшості інтернет-ресурсів є можливість поскаржитися на контент і зажадати його видалити з бази. До звернення в суд необхідно скористатися цією можливістю, і тільки якщо вона не дала результатів, вдаватися до «важкої артилерії».

Вирушаємо в поліцію і в суд

Як тільки твій недоброзичливець вдається до шантажу, наприклад, вимагає грошей за те, що він не буде розсилати відео по всім контактам або викладати його в мережу, у тебе є повне право йти в поліцію. А далі все буде залежати від мотивів шантажиста, займаної їм посади, вимог і віку потерпілої.

Гірше справа йде, якщо злочинець не просто погрожує викласти особисті матеріали, але і вимагає грошей за те, щоб цього не робити. В цьому випадку його дії можна розглянути за статтею вимагання. Тут зловмисник штрафом не обійдеться, цілком імовірно, що він відправиться у в'язницю.

Часто поліція намагається відмахнутися від подібних заяв — наприклад, відмовляється порушувати кримінальну справу. Але ні в якому разі не можна опускати руки — тільки послідовні і наполегливі дії дають результат. Добре, якщо у постраждалої сторони є ресурси на те, щоб скористатися послугами адвоката.

Отже, рецепт того, щоб твої інтимні фото не потрапили в чужі руки, всього один — не робити такі фотографії. На жаль, ніякої іншої страховки не може бути. Пам'ятайте, що навіть близькі нам люди можуть змінитися.


Джерело: ukr.media 12 сiчня 2017


Тегинасильство щодо жінок,   шантаж

Додати коментар   Коментарi (0)

НАШІ ПРОЕКТИ

Альтернативний звіт про дотримання Україною положень Конвенції ООН про права дитини за період з 2011 по 2018 роки (від коаліції неурядових організацій)

Альтернативний звіт про реалізацію Україною положень Конвенції ООН про права дитини є результатом спільної роботи експертів громадського сектору в сфері захисту прав дитини. Документ містить актуальну інформацію про виконання Україною положень Конвенції ООН про права дитини за період, що пройшов з моменту отримання Україною рекомендацій Комітету ООН з прав дитини стосовно розгляду останнім зведеної третьої та четвертої державної доповіді (2011 рік) по 2018 рік включно.
 

Гуманітарна допомога в Сумській області родинам внутрішньо переміщених осіб

Сумщина – один із тих українських регіонів, що дуже потерпає від агресії РФ, чия армія обстрілює прикордоння регіону практично щодня. Як наслідок обстрілів – відсутність електрики, тобто світла і тепла, що особливо взимку є неабиякою проблемою, особливо для родин із дітьми. Саме тому Сумщина під пильною увагою нашої команди, бо попри все регіон ще й приймає внутрішніх переселенців.
 

Голоси дітей – проти насильства щодо дитини

Слова дітей з усього світу про попередження насильства щодо дитини відобразились на сторінках книги " Голоси дітей - проти насильства щодо дитини".
 

Альтернативна доповідь про впровадження Конвенції ООН про права дитини, підготовлена дітьми