Жіночий консорціум України - це об’єднання, засноване жіночими громадськими організаціями, для забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків та благополуччя дітей в Україні.

БІЛЬШЕ

Німецька культура недорахувалася жінок

Про жіночу квоту в бізнесі в Німеччині твердять останні роки. Для культури це слово, скоріше, бур'ян. Але, як би не хотіли від нього позбутися, факти говорять самі за себе.

Українка Оксана Линів - диригент Баварської державної опери. Явище досить рідкісне для світу культури. Та й в історичній перспективі у жінок в цій сфері була в буквальному сенсі виняткова роль. Наприклад, довгий час їй не можна було відвідувати художню академію. А наявність у дам великих здібностей до мистецтва і до цього дня викликає сумніви у деяких чоловіків-колег. Якщо вірити теорії німецького художника Георга Базеліц (Georg Baselitz), то жінки малюють гірше за чоловіків.

Недорахувалися

З 1910 року в усіх землях Німецької імперії жінки отримали право на вищу освіту. У сфері культури першим, хто скасував обмеження за статевою ознакою для абітурієнтів, став Вальтер Гропіус (Walter Gropius). Правда, для дам у Вищій школі будівництва і художнього конструювання в Веймарі існував окремий клас і навчатися їм дозволялося хіба що ткацтва. У всякому разі, жіноча квота в цьому вузі варіювалася від 25 до 50 відсотків.

Уже минуло ціле століття, і, не дивлячись на те, що місця в вузах розподілені між жінками і чоловіками майже порівну, на ділі переваг як і раніше більше у чоловіків. До такого висновку прийшли автори доповіді про роль жінок в сферах культури та ЗМІ. За останні 15 років це перше масштабне дослідження, що охоплює ціле десятиліття і представлене на 500 сторінках.
Жінки змушені терпіти фінансові втрати. В середньому, в сфері мистецтва чоловіки заробляють на чверть більше, ніж жінки. Найгірший стан справ в театрі. Актриси отримують на третину менше своїх колег-чоловіків. Чи не дорахувалися жінки і престижних нагород.

Премію імені Ернста фон Сіменса, яку ще називають 'Нобелівською премією' по музиці і вручають видатним композиторам, диригентам і вокальним виконавцям, за останні 20 років отримала одна єдина жінка - скрипалька Анне-Софі Муттер (Anne-Sophie Mutter). В середньому, на десять лауреатів Німецької кінопремії доводиться тільки одна жінка. На керівних посадах більше чоловіків. Чиї п'єси ставлять частіше? Думаю, ви вже здогадалися.

Бути чи не бути

Така статистика, якою поділилися дослідники, навела їх на думку про квоту. Якщо в бізнесі до ідеї введення квот для жінок відносяться відносно спокійно, то в культурі протягом останніх років це слово було "бур'яном", від якого всіляко намагалися позбутися. Автори дослідження, яке було виконано Німецьким радою з питань культури (DeutscherKulturrat), пропонують почати з рад, журі, комісій.
На даний момент близько трьох відсотків працездатного населення Німеччини працюють в сфері культури. І поки є негласне правило: "Диригентами стають чоловіки, суфлерами - жінки". Звичайно, бувають і тут винятку, але досить рідко.

 


Джерело: kordon.com.ua 27 липня 2016


Додати коментар   Коментарi (0)

НАШІ ПРОЕКТИ

Гуманітарна допомога в Сумській області родинам внутрішньо переміщених осіб

Сумщина – один із тих українських регіонів, що дуже потерпає від агресії РФ, чия армія обстрілює прикордоння регіону практично щодня. Як наслідок обстрілів – відсутність електрики, тобто світла і тепла, що особливо взимку є неабиякою проблемою, особливо для родин із дітьми. Саме тому Сумщина під пильною увагою нашої команди, бо попри все регіон ще й приймає внутрішніх переселенців.
 

Голоси дітей – проти насильства щодо дитини

Слова дітей з усього світу про попередження насильства щодо дитини відобразились на сторінках книги " Голоси дітей - проти насильства щодо дитини".
 

Альтернативний звіт про дотримання Україною положень Конвенції ООН про права дитини за період з 2011 по 2018 роки (від коаліції неурядових організацій)

Альтернативний звіт про реалізацію Україною положень Конвенції ООН про права дитини є результатом спільної роботи експертів громадського сектору в сфері захисту прав дитини. Документ містить актуальну інформацію про виконання Україною положень Конвенції ООН про права дитини за період, що пройшов з моменту отримання Україною рекомендацій Комітету ООН з прав дитини стосовно розгляду останнім зведеної третьої та четвертої державної доповіді (2011 рік) по 2018 рік включно.
 

Альтернативна доповідь про впровадження Конвенції ООН про права дитини, підготовлена дітьми