Жіночий консорціум України - це об’єднання, засноване жіночими громадськими організаціями, для забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків та благополуччя дітей в Україні.

БІЛЬШЕ

Гендерні квоти: у політичній силі має бути не менше ніж 30% жінок

Парламент заохочує жінок активніше брати участь у політичному житті України. Ухваливши закон про місцеві вибори, Верховна Рада також схвалила поправку про гендерні квоти – тепер жінок у виборчому списку має бути щонайменше третина. Експерти з гендерних питань схвалюють таку ініціативу і зазначають: квота – тимчасовий захід, аби привчити українське суспільство до того, що є нормою для європейської практики.

Україна посідає 56-е місце у світі за індексом гендерної рівності, свідчать результати дослідження, проведеного «Економічним форумом». Аби виправити це, парламент вніс до ухваленого закону про місцеві вибори європейську норму щодо обов’язкового представництва у списку кандидатів не менше ніж 30% представників однієї статі.

Найактивніше підтримували гендерне квотування представниці міжфракційного депутатського об’єднання «Рівні можливості». Депутати Олена Кондратюк, Ірина Геращенко, Марія Іонова, Лілія Гриневич, Альона Бабак, Ірина Луценко, які до нього входять, тривалий час консультувались із міжнародними експертами, українськими громадськими організаціями та профільними комітетами парламенту.

Зокрема, активно допомагала українським депутатам-жінкам спеціальний представник головування ОБСЄ Мелані Вервір, яка 15 липня прилетіла до України, аби краще зрозуміти гендерну ситуацію в ній. Також їй цікаво було, чи дотримуються прав жінок в умовах конфлікту на сході України.

​Ірина Геращенко вважає гендерне квотування місцевих виборів по-справжньому «європейською нормою» у тому вигляді, як її ухвалив парламент:

«Не менше, а може бути більше 30% представників однієї статі. Якщо в наступній Раді чи на місцевих виборах буде 30% чоловіків – це теж нормально», – сказала Геращенко.

Голова фракції «Блок Петра Порошенка» Юрій Луценко також підтримав закріплення квот у законі про місцеве самоврядування. За його словами, в парламентській залі є «радість – це жінки-депутати», тож політик вважає за необхідне закріпити 30%-ву частку і для виборів інших рівнів.

Квоти необхідні, щоб привчити українське суспільство: політика – це таке ж природне і закономірне місце роботи для жінки, як і для чоловіка. Таку думку висловила голова Волинського гендерного центру Оксана Ярош. Найбільше в Україні дотримуються гендерної рівності на представництві у сільських та селищних радах – там є майже паритет, розповідає експерт. На рівні міських рад кількість жінок зменшується до 20% і нижче. В обласних радах, наводить статистику Ярош, близько 10% жінок.

Потрібно залучати обидві статі до ухвалення рішень, продовжує експерт, адже таким чином можна поєднати різні досвіди.

«Жінки більш скрупульозні, можливо більш детальні. Сподіваюсь на те, що жінки можуть привнести мирний розгляд питань. Менш такий «із списами», як люблять чоловіки», – говорить експерт.

Найбільше побоювань зараз полягає у тому, продовжує Оксана Ярош, чи не призведе гендерне квотування до того, що партії набиратимуть до своїх лав недостатньо кваліфікованих людей, аби лише дотриматись 30-відсоткового бар’єра. Натомість, експерт радить зважати політичним силам на те, що партія – це зріз суспільства, тож зовсім не складно знайти освічених і розумних людей обох статей. Врешті, резюмує Ярош, це питання рейтингу та авторитету тієї чи іншої партії – які політики виступатимуть на її боці.
 


Джерело: Радіо Свобода 17 липня 2015


Тегиправа жінок,   вибори,   квоти

Додати коментар   Коментарi (0)

НАШІ ПРОЕКТИ

Голоси дітей – проти насильства щодо дитини

Слова дітей з усього світу про попередження насильства щодо дитини відобразились на сторінках книги " Голоси дітей - проти насильства щодо дитини".
 

Альтернативний звіт про дотримання Україною положень Конвенції ООН про права дитини за період з 2011 по 2018 роки (від коаліції неурядових організацій)

Альтернативний звіт про реалізацію Україною положень Конвенції ООН про права дитини є результатом спільної роботи експертів громадського сектору в сфері захисту прав дитини. Документ містить актуальну інформацію про виконання Україною положень Конвенції ООН про права дитини за період, що пройшов з моменту отримання Україною рекомендацій Комітету ООН з прав дитини стосовно розгляду останнім зведеної третьої та четвертої державної доповіді (2011 рік) по 2018 рік включно.
 

Гуманітарна допомога в Сумській області родинам внутрішньо переміщених осіб

Сумщина – один із тих українських регіонів, що дуже потерпає від агресії РФ, чия армія обстрілює прикордоння регіону практично щодня. Як наслідок обстрілів – відсутність електрики, тобто світла і тепла, що особливо взимку є неабиякою проблемою, особливо для родин із дітьми. Саме тому Сумщина під пильною увагою нашої команди, бо попри все регіон ще й приймає внутрішніх переселенців.
 

Альтернативна доповідь про впровадження Конвенції ООН про права дитини, підготовлена дітьми