Жіночий консорціум України - це об’єднання, засноване жіночими громадськими організаціями, для забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків та благополуччя дітей в Україні.

БІЛЬШЕ

Понад 100 фахівців з охорони здоров'я дітей просять Facebook відкликати "дитячий" додаток

Понад 100 фахівців з охорони здоров'я дітей просять Facebook відкликати додаток, призначений для дітей віком до 13 років.

У відкритому листі до голови Facebook Марка Цукерберга вони назвали додаток Messenger Kids безвідповідальною спробою заохотити маленьких дітей використовувати Facebook.

На думку науковців, діти просто не готові мати акаунт у соцмережах, пише BBC. Facebook же твердить, що додаток розробили інтернет-експерти з питань безпеки у відповідь на вимоги батьків, які хочуть більшого контролю за тим, як їхні діти використовують соцмережі.

Сам додаток є спрощеною версією програми Facebook Messenger. Перед використанням програма вимагає батьківського дозволу, а отримані нею дані не використовуються для реклами.

У відкритому листі до Facebook зазначено: "Messenger Kids, найімовірніше, стане першою платформою соцмереж, яку широко будуть використовувати школярі молодшого віку (від 4 до 11 років. - Ред.).

"Втім, дедалі більше досліджень показують, що надмірне використання цифрових пристроїв та соціальних мереж шкідливе для дітей та підлітків. І дуже імовірно, що цей новий додаток підірве здоровий розвиток дітей", - зазначають фахівці.

"Молодші діти просто не готові мати акаунти в соціальних мережах. Вони не достатньо дорослі, щоб осягти труднощі онлайн стосунків, які часто призводить до непорозумінь і конфліктів навіть у більш зрілих користувачів", - ідеться у зверненні.

У відповідь Facebook заявив: "Відколи ми запустили додаток у грудні, багато батьків по всій країні розповіли, що Messenger Kids допомагає їм підтримувати зв'язок із дітьми та дозволяє дітям лишатися на зв'язку з членами сім'ї, де б вони не перебували".

"Наприклад, батьки, що працюють уночі, нам розповідали, що вони тепер можуть читати дітям казки перед сном. А мами, які мусять їздити у робочі відрядження, щодня підтримують зв'язок зі своїми дітьми", - наголосила соцмережа.

Втім, автори листа ставлять під сумнів ці твердження: "Щоб розмовляти з родиною та друзями на великих відстанях, не потрібно мати акаунт у Messenger Kids".

"Діти можуть використовувати батьківський Facebook, Skype чи інші акаунти, аби спілкуватися з родичами. Або вони можуть просто подзвонити", - зазначають вони.

Автори листа цитують низку досліджень, які пов'язують використання соцмереж підлітками з посиленням депресії та тривожності.

"Підлітки, які протягом години чатяться в соціальних мережах, розповідають, що менш задоволені практично всіма аспектами свого життя".

"Восьмикласники (діти 13-14 років. - Ред.), які використовують соціальні мережі протягом шести-дев'яти годин на тиждень, на 47% імовірніше скажуть, що почуваються нещасливими, в порівнянні з їхніми однолітками, які рідше використовують соціальні мережі".

Лист також цитує дослідження за участю дівчат 10-12 років, які через соцмережі "більш схильні ідеалізувати худобу, непокоїтися через своє тіло й сидіти на дієтах".

Серед інших статистичних даних з різних досліджень, наведених у листі, такі: 78% підлітків перевіряють свої телефони щогодини 50% кажуть, що вони залежні від своїх телефонів Половина батьків стверджує, що спроби зменшити час, який діти проводять перед екраном, - це постійна битва Експерти також ставлять під сумнів твердження Facebook, що програма Messenger Kids є безпечною альтернативою для дітей, які вже використовують соцмережі, збрехавши про свій вік.

"11-ти і 12-річні, які зараз використовують Snapchat, Instagram або Facebook, навряд чи перейдуть на цей додаток, який вочевидь розроблений для молодших дітей". "Messenger Kids не реагує на потребу - він її створює", - наголошують автори листа. Лист підписала низка груп, які опікуються добробутом дітей. Головна з них - "Кампанія за дитинство без реклами". Серед підписантів і багато окремих людей, зокрема британська науковець баронеса Сьюзен Грінфілд.


Джерело: expres.ua 31 сiчня 2018


Тегиправа дитини,   соцмережі,   захист прав дитини

НАШІ ПРОЕКТИ

Гуманітарна допомога в Сумській області родинам внутрішньо переміщених осіб

Сумщина – один із тих українських регіонів, що дуже потерпає від агресії РФ, чия армія обстрілює прикордоння регіону практично щодня. Як наслідок обстрілів – відсутність електрики, тобто світла і тепла, що особливо взимку є неабиякою проблемою, особливо для родин із дітьми. Саме тому Сумщина під пильною увагою нашої команди, бо попри все регіон ще й приймає внутрішніх переселенців.
 

Альтернативний звіт про дотримання Україною положень Конвенції ООН про права дитини за період з 2011 по 2018 роки (від коаліції неурядових організацій)

Альтернативний звіт про реалізацію Україною положень Конвенції ООН про права дитини є результатом спільної роботи експертів громадського сектору в сфері захисту прав дитини. Документ містить актуальну інформацію про виконання Україною положень Конвенції ООН про права дитини за період, що пройшов з моменту отримання Україною рекомендацій Комітету ООН з прав дитини стосовно розгляду останнім зведеної третьої та четвертої державної доповіді (2011 рік) по 2018 рік включно.
 

Голоси дітей – проти насильства щодо дитини

Слова дітей з усього світу про попередження насильства щодо дитини відобразились на сторінках книги " Голоси дітей - проти насильства щодо дитини".
 

Альтернативна доповідь про впровадження Конвенції ООН про права дитини, підготовлена дітьми