Жіночий консорціум України - це об’єднання, засноване жіночими громадськими організаціями, для забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків та благополуччя дітей в Україні.

БІЛЬШЕ

Микола Кулеба пропонує запровадити посади Дитячих омбудсменів в територіальних громадах

Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба взяв участь у ХІІ Українському муніципальному Форумі, організованому Всеукраїнською асоціацією органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України». Захід було присвячено виробленню спільної позиції органів державної влади та Асоціації міст України щодо розвитку місцевого самоврядування, розв’язання конкретних проблем забезпечення життєдіяльності територіальних громад.

Одним із питань, яке потребує невідкладного розв’язання, було питання визначення повноважень територіальних громад у сфері охорони дитинства. Саме на функціонуванні системи захисту прав дитини в умовах децентралізації акцентував увагу присутніх Микола Кулеба.

«Ми, дорослі, звикли, що головне – дати дитині освіту, медичну допомогу, забезпечити прожитковим мінімумом. Але цього недостатньо. Громада має взяти на себе відповідальність за роботу з сім’єю. Громада має бути нетерпимою до порушень прав дитини, знати, які права має дитина та сім’ї з дітьми, і створювати умови для їх реалізації. Тому сьогодні, в умовах децентралізації, ми не маємо морального права загубити питання захисту дітей серед інших проблем: доріг, комунікацій, ремонтів чи сміттєзвалищ», - наголосив Уповноважений.

За словами Миколи Кулеби, діюча система захисту дітей не розглядає громаду, як основного суб'єкта в наданні послуг сім'ям і дітям. «Зараз діє ще радянська модель допомоги дітям, де послуги надаються на рівні району або області. За таких умов, дитина не отримує вчасно необхідної допомоги, а часто – потрапляє до інтернату за десятки або сотні кілометрів від сім'ї. Сьогодні кожна 30-та дитина шкільного віку живе і виховується в умовах інтернатного закладу. Для того, щоб змінювалась система, потрібно провести децентралізацію усіх послуг, фінансову децентралізацію, чітко перерозподілити повноваження, залучити ресурс неурядових організацій. В громаді дитина має почуватись безпечно, отримувати усі необхідні ресурси для задоволення базових потреб та мати можливості для повноцінного розвитку» - зазначив Микола Кулеба.

Важливим ресурсом у роботі з сім'ями і дітьми, за словами Уповноваженого, може бути фахівець із соціальної роботи або дитячий омбудсмен.

«Дитячий омбудсмен може стати добрим помічником у вирішенні дитячих проблем у громаді. Він може здійснювати моніторинг ситуації у громаді щодо захисту прав та інтересів дітей, забезпечувати координацію та міжвідомчу взаємодію, реагувати на випадки порушення прав дітей, надавати допомогу дитині, яка опинилась в складних життєвих обставинах», - зазначив Микола Кулеба.

Уповноважений повідомив, що «Асоціацією міст України» вже розроблено типовий Статут територіальної громади, в якому передбачено можливість запровадження посади дитячого омбудсмена як громадського уповноваженого територіальної громади з прав дітей. Наразі, спільно із офісом Уповноваженого Президента з прав дитини, ведеться робота над типовим Положенням і Посадовою інструкцією Дитячого омбудсмена.

У Форумі також взяли участь Віце-прем’єр-міністр України Геннадій Зубко та Перший заступник Глави Адміністрації Президента України Віталій Ковальчук, Голова Асоціації міст України Віталій Кличко та майже 300 учасників – голів громад, представників парламенту та профільних міністерств, міжнародні партнери «Асоціації міст України».
 


Джерело: president.gov.ua 22 червня 2016


Тегиправа дітей,   захист прав дітей,

Додати коментар   Коментарi (0)

НАШІ ПРОЕКТИ

Голоси дітей – проти насильства щодо дитини

Слова дітей з усього світу про попередження насильства щодо дитини відобразились на сторінках книги " Голоси дітей - проти насильства щодо дитини".
 

Гуманітарна допомога в Сумській області родинам внутрішньо переміщених осіб

Сумщина – один із тих українських регіонів, що дуже потерпає від агресії РФ, чия армія обстрілює прикордоння регіону практично щодня. Як наслідок обстрілів – відсутність електрики, тобто світла і тепла, що особливо взимку є неабиякою проблемою, особливо для родин із дітьми. Саме тому Сумщина під пильною увагою нашої команди, бо попри все регіон ще й приймає внутрішніх переселенців.
 

Альтернативна доповідь про впровадження Конвенції ООН про права дитини, підготовлена дітьми

 

Альтернативний звіт про дотримання Україною положень Конвенції ООН про права дитини за період з 2011 по 2018 роки (від коаліції неурядових організацій)

Альтернативний звіт про реалізацію Україною положень Конвенції ООН про права дитини є результатом спільної роботи експертів громадського сектору в сфері захисту прав дитини. Документ містить актуальну інформацію про виконання Україною положень Конвенції ООН про права дитини за період, що пройшов з моменту отримання Україною рекомендацій Комітету ООН з прав дитини стосовно розгляду останнім зведеної третьої та четвертої державної доповіді (2011 рік) по 2018 рік включно.