Жіночий консорціум України - це об’єднання, засноване жіночими громадськими організаціями, для забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків та благополуччя дітей в Україні.

БІЛЬШЕ

18-21 грудня 2018 року Верховна Рада України розгляне 6 законопроекти, які стосуються прав дитини

З яких 4 законопроекти розглядатимуться на пленарних засіданнях ВРУ, 2 – в комітетах.

Законопроекти, які розглядатимуться на парламентському засіданні:

1. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання відпустки усиновлювачам при усиновленні дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування(№ 6350 від 12.04.2017)
У законопроекті пропонується внести зміни до статті 182 КЗпП України та статей 17 та 181 Закону України «Про відпустки», які спрямовані на вдосконалення правового регулювання надання відпусток у зв’язку з усиновленням дитини.

2. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо посилення державних гарантій для гірських та високогірних населених пунктів(№ 6439-д від 14.12.2017)
У законопроекті пропонується:
• виокремити в окрему категорію високогірні населені пункти, які розташовані на висоті 600 метрів і вище над рівнем моря, за умови, що не менш як 50% сільськогосподарських угідь у межах населеного пункту розташовані на схилах крутизною 20 градусів і більше;
• посилити державні гарантії соціально-економічного розвитку населених пунктів, яким надано статус гірських, зокрема: гарантування державою електрифікації гірських населених пунктів, встановлення пільг з плати за електроенергію, здійснення заходів щодо покращення екологічного стану таких територій, гарантування дотацій та субвенцій з Державного бюджету України відповідно до бюджетного законодавства тощо;
• уточнити норми закону щодо надання пільг громадянам, яким надано статус особи, що проживає і працює (навчається) на території населеного пункту, якому надано статус гірського, а також передбачити право осіб, які та/або батьки яких мають такий статус, брати участь у конкурсі за результатами вступних випробувань у вищому навчальному закладі у межах установлених квот прийому до вищих навчальних закладів;
• при формуванні спроможних об’єднаних територіальних громад враховувати, що кількість навчальних, медичних закладів, закладів культури не може бути меншою, ніж кількість таких закладів, що була до моменту утворення об’єднаної територіальної громади;
• доручити Кабінету Міністрів України розробити та подати на розгляд Верховної Ради України державну цільову програму розвитку гірських населених пунктів.
Відповідні зміни пропонуються до законів України «Про статус гірських населених пунктів в Україні», «Про вищу освіту».
Метою законопроекту, як зазначається у Пояснювальній записці до нього, «є посилення державних гарантій для населених пунктів, які мають статус гірських та високогірних, покращення соціального захисту громадян України, які проживають в таких населених пунктах, встановлення правових основ для забезпечення сталого екологічно збалансованого економічного та соціального розвитку гірських територій в Україні».

3. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу(№ 8584 від 10.07.2018)
У законопроекті шляхом внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Закону України «Про освіту» пропонується на законодавчому рівні визначити поняття булінгу, шляхи протидії цьому явищу, захисту прав дітей, а також інших осіб, які працюють у закладі освіти, а також встановити адміністративну відповідальність за булінг, приховування випадків булінгу педагогічним, науково-педагогічним, науковим працівником, керівником, або засновником закладу освіти.
Як зазначається в п. 6 пояснювальної записки до законопроекту, його прийняття дозволить напрацювати дієвий правовий механізм протидії явищу булінгу, що матиме наслідком покращення психічного здоров’я дітей та дорослих, створення безпечного освітнього середовища, а також підвищення ступеню зосередженості дітей на навчанні.

4. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення прав чоловіків, які виховують дітей без матерів (одиноких батьків), нарівні з правами одиноких матерів(№ 8204 від 27.03.2018)
У законопроекті пропонується поширити на одиноких батьків гарантії, встановлені у Кодексі законів про працю України для одиноких матерів, а також надати їм право на допомогу на дітей, яка відповідно до Закону України «Про державну допомогу сім‘ям з дітьми» надається одиноким матерям.

Законопроекти, які розглядатимуться на комітетських засіданнях:

1. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення рівних прав та можливостей одиноких матерів та одиноких батьків та рівних прав матері і батька щодо дитини(№ 8204-1 від 13.04.2018)
У законопроекті пропонується доповнити Кодекс законів про працю України положенням про те, що для одиноких батьків не встановлюється випробування при прийнятті на роботу, а також надати їм право отримувати допомогу на дітей, яка відповідно до Закону України «Про державну допомогу сім‘ям з дітьми» надається одиноким матерям. Крім того, пропонується внести до Цивільного процесуального кодексу України (зміни, якими регулюється процедура видачі судового наказу про повернення з-за кордону на територію України дитини, яка незаконно вивезена (переміщена) та/або незаконно утримується за межами України внаслідок протиправної поведінки одного з батьків, якщо такі дії не містять складу злочину.

2. Проект Закону про соціальні послуги(№ 4607 від 06.05.2016)
У проекті Закону України «Про соціальні послуги» пропонується визначити «основні організаційні та правові засади надання соціальних послуг, спрямованих на профілактику складних життєвих обставин, допомогу у їх подоланні громадянам (особам), сім‘ям, дітям, молоді, які потребують сторонньої допомоги». Його метою, як зазначено у Пояснювальній записці до проекту, є «удосконалення діючого законодавства, зокрема в частині адміністрування соціальних послуг, підвищення статусу соціальних працівників та інших фахівців, що надають соціальні послуги, забезпечення захисту прав осіб, які отримують соціальні послуги, розширення повноважень місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування з питань організації надання соціальних послуг за місцем проживання осіб, які отримують такі послуги». При цьому чинний Закон України «Про соціальні послуги» визнається таким, що втратив чинність.

 

Дивіться в додатку детальнішу інформацію про законопроекти.
Огляд здійснюється Жіночим консорціумом України за фінансової підтримки Уряду Швеції. Відповідальність за зміст лежить виключно на авторах. Уряд Швеції може не поділяти думки, висловлені в огляді.

 


Джерело: Жіночий консорціум України 18 грудня 2018


ТегиВРУ,   права дитини,   огляд законопроектів,   огляд законодавчих ініціатив,   інтереси дитини,   комітети ВРУ,

НАШІ ПРОЕКТИ

Альтернативний звіт про дотримання Україною положень Конвенції ООН про права дитини за період з 2011 по 2018 роки (від коаліції неурядових організацій)

Альтернативний звіт про реалізацію Україною положень Конвенції ООН про права дитини є результатом спільної роботи експертів громадського сектору в сфері захисту прав дитини. Документ містить актуальну інформацію про виконання Україною положень Конвенції ООН про права дитини за період, що пройшов з моменту отримання Україною рекомендацій Комітету ООН з прав дитини стосовно розгляду останнім зведеної третьої та четвертої державної доповіді (2011 рік) по 2018 рік включно.
 

Альтернативна доповідь про впровадження Конвенції ООН про права дитини, підготовлена дітьми

 

Гуманітарна допомога в Сумській області родинам внутрішньо переміщених осіб

Сумщина – один із тих українських регіонів, що дуже потерпає від агресії РФ, чия армія обстрілює прикордоння регіону практично щодня. Як наслідок обстрілів – відсутність електрики, тобто світла і тепла, що особливо взимку є неабиякою проблемою, особливо для родин із дітьми. Саме тому Сумщина під пильною увагою нашої команди, бо попри все регіон ще й приймає внутрішніх переселенців.
 

Голоси дітей – проти насильства щодо дитини

Слова дітей з усього світу про попередження насильства щодо дитини відобразились на сторінках книги " Голоси дітей - проти насильства щодо дитини".