Жіночий консорціум України - це об’єднання, засноване жіночими громадськими організаціями, для забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків та благополуччя дітей в Україні.

БІЛЬШЕ

16 – 19 січня 2018 року Верховна Рада України розгляне 5 законопроектів, які стосуються прав дитини

З них 4 законопроекти розглядатимуться на пленарних засіданнях ВРУ, а 1 – у комітетах.

Законопроекти, які розглядатимуться на парламентському засіданні:

1. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення вимог законів України, спрямованих на створення безперешкодного доступу для осіб з інвалідністю до будівель і споруд(№ 6536 від 01.06.2017)

У проекті, метою якого, як зазначено у Пояснювальній записці до нього, є «встановлення ефективного механізму контролю за дотриманням вимог законодавства щодо необхідності створення безперешкодного середовища для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення», пропонуються внести зміни до законів України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні», «Про основи містобудування», «Про архітектурну діяльність», «Про регулювання містобудівної діяльності», Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі – КУпАП). У цих змінах, зокрема: встановлюються вимоги щодо відповідності жилих приміщень, займаних особами з інвалідністю, під’їздів, сходових площадок таких будинків стандартам і правилам щодо доступності для відповідних груп населення; обов’язки архітектора, інших проектувальників, які здійснюють роботи по створенню об’єктів архітектури, замовників та підрядників під час створення об’єкта архітектури, власників та користувачів об’єктів архітектури щодо дотримання відповідних будівельних норм, стандартів і правил; громадським об’єднанням осіб з інвалідністю надається право залучати своїх представників до обговорення містобудівної документації, проведення обстежень об’єкта будівництва, надавати пропозиції до проектів містобудівної документації на місцевому рівні тощо. Крім цього, пропонується посилити адміністративну відповідальність за порушення законодавства під час планування і забудови територій в частині відповідності будівельних норм, стандартів і правил стосовно доступності для маломобільних груп населення. Прийняття проекту, на думку суб’єкта права законодавчої ініціативи, «посилить вимоги законодавства, спрямовані на створення безперешкодного доступу для осіб з інвалідністю до будівель і споруд».

2. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порядку виїзду дитини за межі України(№ 6647 від 23.06.2017)

У законопроекті пропонується внести зміни до Сімейного та Цивільного кодексів України, а також до Закону України «Про охорону дитинства», в яких визначити порядок (у тому числі спрощений) виїзду дитини за межі України. Вказаний проект, як зазначено у Пояснювальній записці до нього, «розроблено з метою уточнення порядку виїзду дитини за межі України, в частині спрощення механізму надання батьками згоди на виїзд дитини за межі України, передбачення можливості виїзду на підставі рішення суду у разі відсутності згоди одного з батьків, а також надання спрощеного порядку тимчасового виїзду дитини за межі України для лікування, участі у міжнародних олімпіадах, міжнародних музичних, художніх та інших творчих конкурсах, міжнародних дитячих змаганнях, спортивних заходах тощо».

3. Проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо захисту дітей від сексуальних зловживань та сексуальної експлуатації(№ 2016 від 03.02.2015)

У законопроекті пропонується внести низку змін до статей 153 "Насильницьке задоволення статевої пристрасті неприродним способом", 155 "Статеві зносини з особою, яка не досягла статевої зрілості", 156 "Розбещення неповнолітніх" та 302 "Створення або утримання місць розпусти і звідництво" чинного Кримінального кодексу України

4. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо обов'язковості харчування учнів загальноосвітніх навчальних закладів)(№ 4682 від 17.05.2016)

У законопроекті пропонується доповнити перелік осіб, які забезпечуються безкоштовним харчуванням у загальноосвітніх навчальних закладах, дітьми з неповних та багатодітних сімей та дітьми 5 - 11 (12) класів із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям». Крім того, встановлюється, що учні 1 - 11(12) класів загальноосвітніх навчальних закладів державної та комунальної форм власності забезпечуються обов’язковим харчуванням за рахунок коштів місцевих бюджетів. При цьому батьки або особи, що їх замінюють, вноситимуть плату за їх харчування у розмірі, що не перевищує 70 % від вартості харчування, що визначається органами місцевого самоврядування (зміни до Законів «Про загальну середню освіту», «Про охорону дитинства»).

Законопроекти, які розглядатимуться в комітетах:

1. Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про дошкільну освіту" (щодо можливості задоволення потреб переселенців та комплектування груп дошкільного навчального закладу)(№ 1182 від 02.12.2014)

У законопроекті пропонується шляхом внесення відповідних змін до частини другої статті 14 Закону України «Про дошкільну освіту» встановити рекомендаційний характер вимог до граничної наповнюваності груп у дошкільних навчальних закладах і за умови виконання основних завдань дошкільної освіти та вимог Базового компоненту дошкільної освіти передбачити можливість засновникам (власникам) таких закладів встановлювати іншу наповнюваність груп залежно від демографічної ситуації.

Дивіться в додатку детальнішу інформацію про законопроекти.
Огляд здійснюється Жіночим консорціумом України за фінансової підтримки Уряду Швеції. Відповідальність за зміст лежить виключно на авторах. Уряд Швеції може не поділяти думки, висловлені в огляді.

 


Джерело: Жіночи консорціум України 15 сiчня 2018


ТегиВРУ,   права дитини,   огляд законопроектів,   комітети ВРУ,   огляд законодавчих ініціатив,   інтереси дитини

НАШІ ПРОЕКТИ

Альтернативний звіт про дотримання Україною положень Конвенції ООН про права дитини за період з 2011 по 2018 роки (від коаліції неурядових організацій)

Альтернативний звіт про реалізацію Україною положень Конвенції ООН про права дитини є результатом спільної роботи експертів громадського сектору в сфері захисту прав дитини. Документ містить актуальну інформацію про виконання Україною положень Конвенції ООН про права дитини за період, що пройшов з моменту отримання Україною рекомендацій Комітету ООН з прав дитини стосовно розгляду останнім зведеної третьої та четвертої державної доповіді (2011 рік) по 2018 рік включно.
 

Альтернативна доповідь про впровадження Конвенції ООН про права дитини, підготовлена дітьми

 

Голоси дітей – проти насильства щодо дитини

Слова дітей з усього світу про попередження насильства щодо дитини відобразились на сторінках книги " Голоси дітей - проти насильства щодо дитини".
 

Гуманітарна допомога в Сумській області родинам внутрішньо переміщених осіб

Сумщина – один із тих українських регіонів, що дуже потерпає від агресії РФ, чия армія обстрілює прикордоння регіону практично щодня. Як наслідок обстрілів – відсутність електрики, тобто світла і тепла, що особливо взимку є неабиякою проблемою, особливо для родин із дітьми. Саме тому Сумщина під пильною увагою нашої команди, бо попри все регіон ще й приймає внутрішніх переселенців.