Жіночий консорціум України - це об’єднання, засноване жіночими громадськими організаціями, для забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків та благополуччя дітей в Україні.

БІЛЬШЕ

Булінг у школі: хто несе відповідальність, якщо дитину цькують

Що робити, якщо бачиш, що дитину б'ють?

Говоримо з начальником Київського територіального управління юстиції Станіславом Куценком.

Тетяна Трощинська: Що таке булінг (цькування) з юридичної точки зору?

Станіслав Куценко: Юридичною мовою булінг – це обмеження дитини у її правах. Активний булінг — це приниження у відкритій формі, психологічний тиск, рукоприкладство. Пасивний (прихований) - коли дитина ізольована від оточення і не може бути повноцінно інтегрованою у нього.

Часто цькують самі ж неповнолітні діти, тому тут складно говорити про відповідальність. Таких дітей на обліку близько 20 тис. Якщо було вчинено тяжке тілесне ушкодження, то кримінальну відповідальність здебільшого несуть батьки.

Коли булінг трапляється поза межами школи, то складно знайти відповідального у межах навчального закладу.

Василь Шандро: Школа несе відповідальність за цькування у її стінах?

Станіслав Куценко: Якщо доводять, що цькування чи насильство над дитиною сталося з вини адміністрації, то спочатку проводять внутрішнє службове розслідування. Наслідком якого може стати догана чи звільнення. Наступна відповідальність - адміністративна. Вона передбачає штраф або суспільні роботи. Кримінальна відповідальність означає обмеження чи позбавлення волі.

Тетяна Трощинська: Чи мають право батьки, чию дитину кривдять, розмовляти з кривдником без присутності його батьків?

Станіслав Куценко: Сторони переговорів мають бути рівними, тому діалог має вестися з батьками і за участі адміністрації школи. Це має бути на рівні класу. Не можна, аби вчитель окремо викликав дитину і розмовляв з нею, бо це поза межами навчального процесу. Дитина — ще несформована особистість, не варто про це забувати.  

 


Джерело: Громадське радіо 25 квiтня 2018


Тегиправа дитини,   захист прав дитини,   булінг

НАШІ ПРОЕКТИ

Альтернативна доповідь про впровадження Конвенції ООН про права дитини, підготовлена дітьми

 

Голоси дітей – проти насильства щодо дитини

Слова дітей з усього світу про попередження насильства щодо дитини відобразились на сторінках книги " Голоси дітей - проти насильства щодо дитини".
 

Альтернативний звіт про дотримання Україною положень Конвенції ООН про права дитини за період з 2011 по 2018 роки (від коаліції неурядових організацій)

Альтернативний звіт про реалізацію Україною положень Конвенції ООН про права дитини є результатом спільної роботи експертів громадського сектору в сфері захисту прав дитини. Документ містить актуальну інформацію про виконання Україною положень Конвенції ООН про права дитини за період, що пройшов з моменту отримання Україною рекомендацій Комітету ООН з прав дитини стосовно розгляду останнім зведеної третьої та четвертої державної доповіді (2011 рік) по 2018 рік включно.
 

Гуманітарна допомога в Сумській області родинам внутрішньо переміщених осіб

Сумщина – один із тих українських регіонів, що дуже потерпає від агресії РФ, чия армія обстрілює прикордоння регіону практично щодня. Як наслідок обстрілів – відсутність електрики, тобто світла і тепла, що особливо взимку є неабиякою проблемою, особливо для родин із дітьми. Саме тому Сумщина під пильною увагою нашої команди, бо попри все регіон ще й приймає внутрішніх переселенців.